Villa Misonne met tuin

Tuin met enkele interessante bomen, oorspronkelijk 73 are, rond een omstreeks 1860 gebouwde villa.

Op een perceel bouwland van één hectare op de grens met Edingen en Sint-Pieters-Kapelle bouwde belastingontvanger Charles Misonne rond 1860 een sobere, onopgesmukte, bakstenen villa – een zogenaamd dubbel huis van drie traveeën en twee bouwlagen, met hoge, licht getoogde vensters en deuren en een schilddak, symmetrisch geflankeerd door twee bijgebouwtjes, waaronder een koetshuis met karakteristieke rondboogpoorten. De bijgebouwen vormen samen met de villa een erepleintje, dat van de steenweg wordt gescheiden door een bakstenen muur met een smeedijzeren toegangshek. Enkele jaren later, in 1866, werd de spoorlijn Halle-Ath aangelegd, zodat het perceel rond de villa met één vierde werd gereduceerd. Van de oorspronkelijke beplanting is niets bewaard gebleven, behalve misschien een taxus (Taxus baccata), en het grootste gedeelte van de 73 are die ooit als tuin werd geregistreerd is momenteel weide, maar de huidige bomen (de dikste, gemeten in juni 2001, heeft een stamomtrek van 220 centimeter, standaard gemeten op 150 cm hoogte) – vier bontbladige esdoorns (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') en een zomerlinde met ingesneden blad (Tilia platyphyllos 'Laciniata') – zijn vermeldenswaardig.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oude kadastrale legger 212 Herne, art. 2260 nrs. 4-8.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Herne 1860/11.
  • VANDENBERGHEN J., De geboorte en ontwikkeling van de Belgische staatsspoorwegen en van de privaatmaatschappijen, Brussel, NMBS, z.d., p. 23.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Everaet, E.

De gebouwen zijn afgebroken en de tuin verkaveld (2012-2014).