erfgoedobject

Notariswoning met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
134748
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134748

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning met tuin
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectische villa uit circa 1910 omgeven door informele tuin van 43 are.

De lagere school voor buitengewoon onderwijs 'Lentekind' omvat het voormalige domein van notaris Maurice Velge. De villa, waarin het schoolsecretariaat is ondergebracht, werd rond 1910 opgetrokken op een stuk bouwland in het Kerkveld ten noorden van de dorpskern – eclectische architectuur op haar laatste benen, typisch voor een groot aantal villa's uit die tijd, naast de opkomende cottagearchitectuur: baksteenmetselwerk met speklagen van witte, geglazuurde steentjes op een plint van onregelmatige arduinen breukstenen, een leien schilddak met een wolfeinde op de uitbouw langs de tuinzijde, een vierkant traptorentje met tentdak, de kroonlijst met houten modillons en steekboogramen afgewisseld met rondboogramen. De betrokkenheid op het omgevende landschap blijkt uit het balkon boven het trappenbordes van de voordeur. Het koetshuisje of garage aan de noordrand van het domein, eveneens met glazuurspeklagen, valt op door zijn rondboogpoort en een patrijspoortje met afwisselend witte en rode boogstenen.

De villa staat excentrisch opgesteld in een onregelmatig-vijfhoekig perceel van 43 are, door het kadaster als 'lusttuin' geregistreerd. Opmerkelijk is de art-nouveau-achtige vormgeving van het toegangshek – zowel de pijler met hun sculpturale arduinen dekstukken als het krullerige heksmeedwerk zelf. Wegens de kleine oppervlakte bleef de opgaande beplanting hoofdzakelijk beperkt tot de periferie, waar nog tal van bomen uit de bouwpe­riode voorkomen, met name diverse meerstammige sawaraschijncipressen (Chamaecyparis pisifera) en, op een heuveltje in de westpunt van de tuin, vier bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea'). Dit heuveltje is zowat het enige architecturale element dat bewaard bleef. De wandelpaden zijn verdwenen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Sint-Kwintens-Lennik, 1912/28.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oude kadastrale legger (212) Sint-Kwintens-Lennik, artikel 3069, nummer 4.

Bron: DENEEF, R., 2005: Historische Tuinen en Parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Pajottenland - Zuidwestelijk Brabant: Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Notariswoning met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134748 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.