Tuin van schoenfabriek De Proost

Beschrijving

Tuinrestant (45 are) bij een in 1947 gebouwde, in de jaren 1980 afgebroken schoenfabriek; in kleur en vorm gevarieerde bomengordel en struikbeplanting zonder zeldzame soorten.

Op de hoek van de steenweg Brussel-Ninove en de Tombergstraat werd in 1947 door M.-J. De Proost een kleine schoenfabriek gebouwd. Het fabrieks­gebouw nam bijna de helft van het perceel in beslag (57 are); de rest werd aangelegd als 'lusttuin' (70 are). De fabriek werd in de loop van de jaren 1980 bijna geheel afgebroken en vervangen door het toonzalencomplex van een meubelbedrijf. Een bungalowtje van gele gevelsteen, met plat dak en erker (kantoor of residentie van de zaakvoerder?) is het enige wat van het door De Proost gebouwde geheel overblijft. Het ligt verscholen achter een toonzalencomplex, samen met de zuidelijke helft van de tuin, een driehoek van ongeveer 45 are.

Het ligt er momenteel wat verwilderd bij, maar het aanlegconcept is nog min of meer zichtbaar en typisch voor kleine villatuinen vanaf de late 19de eeuw: een open ruimte omgeven door een bomengordel die hier en daar naar binnen uitstulpt en een grote variatie vertoont van kleur en textuur: Corsicaanse den (Pinus nigra subsp. laricio), zilver­esdoorn (Acer saccharinum), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum), gewone plataan (Platanus x hispa­nica), zomerlinde (Tilia platyphyllos), gewone en vooral bruine beuk (Fagus sylvatica, Fagus sylvatica 'Atropunicea'), gele bindwilg (Salix x rubens), zomereik (Quercus robur), moeraseik (Quercus palustris), tamme kastanje (Castanea sativa), Noorse esdoorn (Acer platanoides), bontbladige gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii'). In de struikbeplantingen overwegen eveneens in het oog springende kleuren en vormen: Chinees klokje (Forsythia inter­media 'Spectabilis'), fluweelboom (Rhus typhina), pruikenboom met donkerrood blad (Cotinus cog­gygria 'Royal purple'), goudbonte Ierse taxus (Taxus baccata 'Fastigiata Aureomarginata') enzomeer. Een ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium) markeert de oostelijke perceelsgrens.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oude kadastrale legger 212A Pamel, art. 4756.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Pamel 1948, nr. 42.

Bron: DENEEF, R., 2005: Historische Tuinen en Parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Pajottenland - Zuidwestelijk Brabant: Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo