erfgoedobject

Paardenstal bij handelshuis

bouwkundig element
ID
13478
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13478

Juridische gevolgen

Beschrijving

Paardenstal van circa 1900 bij vernieuwd handelshuis gelegen op hoek met Sint-Martinusplein. Hier stond eertijds de woning "Den Hert" modo "Den Rode Hert", reeds vermeld in 1426. In 1671 aangeduid als hoeve met huis en in 1711 als huis en herberg met stallingen en smidse. Voor 1744 verdween de functie van herberg en toen stond het bekend als huis met stallingen, smidse en nieuwe mouterij. In 1833 wordt er melding gemaakt van een herberg met stallingen. Neotraditioneel bakstenen gebouw onder overkragend zadeldak. Beschilderde banden; boogvelden en borstwering met baksteenmozaïek. Uilengat met paardenkop in top. Overkragende daklijst met opengewerkte sierwindborden.

  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 624.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 276, 521.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Paardenstal bij handelshuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13478 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.