Neoclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis van 1904, van twee bouwlagen onder schilddak (leien). Hier stond eertijds het huis "Sint-Marten", voor eerst vermeld in 1587. In 1712 is er sprake van een huis met schuur, stallen en boomgaard dat in 1742 aangeduid werd als stenen huis en brouwerij. Circa 1880 kreeg deze herberg met brouwerij de naam "Kapmes".

Het huidige winkelhuis werd in 1904 opgetrokken naar ontwerp van aannemer L. Smet, en in opdracht van winkelierster weduwe Verelst. De bouwtoelating werd aangevraagd op 31 januari 1904.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw met afgevlakte hoek; schijnvoegen, kordonlijst en paneelwerk onder houten kroonlijst. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, bewaard houtwerk. Omlijste uitstalramen: verdiepte stijlen met schijfmotief en diamantkoppen, hoofdgestel met kroonlijst op klossen en voluutvormige consoles, bewaard houtwerk. Rechthoekige deur.

• Archief Gemeente Kontich, 874.1. Bouwvergunningen 1900-1908.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 314, 549.

Auteurs: Wylleman, Linda