• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met enkelhuisopstand, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) voor 1978 voorzien van centraal bakstenen dakvenster met hardstenen hoekpilasters en overhoekse pinakel in top; jaartal 1881 (echter te lezen als 1891, cartouche borstwering dakvenster); in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Gebouwd in opdracht van J.C. Franck die op 18 oktober 1890 de toelating vroeg om een burgerhuis met timmermanswerkhuis en aanhorigheid op te richten. De toelating werd afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 11 november 1890, zodus werd de woning opgetrokken in 1891. Hier stond eertijds de woning genaamd "Oude Smidse", modo "De Ploeg". Onder de benaming "Oude Smidse" komt het voor eerst voor in 1421 en tot eind 17de eeuw opgetekend als stede. Brandde echter af in 1572 en in 1616 was op deze plaats nog steeds een boomgaard.

De benaming "De Ploeg" verschijnt in 1705 en in de tweede helft van de 18de eeuw wordt melding gemaakt van een herberg. Smoutslager Petrus Feremans was er de eigenaar van in begin 19de eeuw; werd in de eerste helft van de 19de eeuw uitgebaat als herberg en oliemolen.

Baksteenbouw met hoge arduinen plint, banden en kordons van hardsteen. Houten kroonlijst op consoles, voor 1978 vervangen door plastieken kroonlijst. Tegelpanelen bij borstwering en hoofdgestel. Rechthoekige vensters op kordonvormende onderdorpels, geprofileerde latei en ontlastingsboog met diamantkoppen. Rechthoekige deur met latei op consoles, negblokken en ontlastingsboog met diamantkoppen; steektrap.

Auteurs: Wylleman, Linda