erfgoedobject

Eekhovenhuis

bouwkundig element
ID
13489
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13489

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eekhovenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Diep rechthoekig huis in omhaagde tuin. In 1663 genaamd "Eekhovenhuis". De benaming "Koning van Spanje" duikt op in 1697, en blijft behouden tot in begin 19de eeuw. In 1697 reeds afspanning en in 1750 beschreven als afspanning met kamer, keuken, kelder, stallingen, schuur en nog een kleine aanpalende woning. Fr. Feremans richtte naast zijn woning een smoutmolen op in 1822, die nog werkte tot circa 1875.

In begin 20ste eeuw was het geheel bepleisterd of gekalkt en geflankeerd door woning (nok parallel aan de straat) van één bouwlaag aan de zuidelijke zijgevel, en door koetshuis (nok parallel aan de straat) tegen de noordgevel. Heden alleenstaand rechthoekig gebouw met zuidelijke voorgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met kern uit de 17de eeuw, verbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw, door middel van nieuwe jaarankers 1662 gedateerd in oostelijke zijpuntgevel.

Bakstenen gebouw op gecementeerde en gepikte plint; bepleisterde zuid- en oostgevels. Aangepaste rechthoekige vensters met houten lateien en lekdrempels; posten met kwarthol beloop. Rechthoekige deur met recent aangebrachte luifel in zuidgevel. Verankerde noordgevel vertoont sporen van gecementeerde banden en dakhelling van het verdwenen aanleunend koetshuis. Gedicht kloosterkozijn met negblokken en twee 19de-eeuwse rondboogvensters boven de getraliede kelderraampjes. Sterk verbouwd aanbouwsel tegen westgevel.

  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 626,854,855.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 196, 360.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eekhovenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13489 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.