erfgoedobject

Domein Catershof en Kasteel van ‘s Gravenwezel

landschappelijk geheel
ID
135025
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135025

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het landschap gevormd door het Domein Katershof en het Kasteel van ‘s Gravenwezel is gelegen op grondgebied van ‘s Gravenwezel, een deelgemeente van Schilde in de Antwerpse Kempen. De begrenzing wordt gevormd door De Haar en de gehuchten Willekom en Hoge Haar in het oosten, de Gilles de Pelichylei in het zuiden, het gehucht Molenveld in het westen en het gehucht Zonnebos, de Sint-Jobsesteenweg en de Antitankgracht in het noorden.

Dit gebied vertegenwoordigt een aanzienlijke historische waarde dankzij het geconcentreerd voorkomen van twee kastelen, die trouwens een belangrijke rol speelden in het ontstaan van ‘s Gravenwezel, alsook enkele oude hoeves.

Het meest dominante element in het geheel is het ‘Kasteel van ‘s Gravenwezel’, een vierkant waterslot dat waarschijnlijk teruggaat tot de 15de eeuw, maar in de periode van de 18de tot 20ste eeuw werd verbouwd. Het is gelegen in een merkwaardig landschapspark dat werd aangelegd tussen 1783 en 1786 naar een ontwerp van B. Gaine. De structuur van dat park is nog goed herkenbaar zoals op de historische kaarten van Vandermaelen (1854) en op de vroeg 20ste-eeuwse topografische kaart(1909) te zien is. Ook de drevenstructuur rond het kasteel is opvallend. Zo vormen de Paviljoendreef en de Sint-Jobsesteenweg een grote verticale as die de verbinding maakt tussen het kasteeldomein met Sint-Job in het noorden en de Zwanebeek in het zuiden.

Het andere kasteel betreft het ‘Katershof’ dat zijn ontstaan vindt in de 15de eeuw, echter grondig werd verbouwd in de 17de eeuw en thans een 19de-eeuws uitzicht heeft. Enkel de toren aan de oostelijke gevel heeft nog een oudere kern. Het kasteelgebouw wordt omgeven door een wagenhuis, stallingen, een kleine woning, een oranjerie, grasperken en een beboomd kasteelpark. Grenzend aan het domein ‘Katershof’ staat de ‘Kapel van de ovenbuur’, een als Onze-Lieve-Vrouwekapel ingericht gemeenschappelijk bakhuisje uit de tweede helft van de 18de eeuw. De Duyvendaelhoeve en Hoeve Marijnissen zijn twee historisch waardevolle hoeves met bijgebouwen, waarvan de oudste gedeelten teruggaan tot de 18de eeuw. Samen met de weinige resterende weilanden in de omgeving vormen zij een laatste spoor van de vroeger open, landelijke omgeving van de kasteeldomeinen.

Dit landschap vormt door het voorkomen van de kasteeldomeinen, een aantal weilanden en enkele bosrestanten een groene oase en tevens open ruimte binnen de stedelijke omgeving. Bovendien vinden we hier op een relatief beperkte ruimte nog een behoorlijke variatie in vegetatietypes en landschapselementen. Dit maakt het gebied interessant voor verschillende faunasoorten, en geeft het tevens een extra esthetische waarde mee.

  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1900-1930, schaal 1:20.000.

Bron: Ankerplaats 'Domein Catershof en Kasteel van 's Gravenwezel'. Landschapsatlas, A10035, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Van Olmen, Mira; De Borgher, Marc; Meesters, Ludo; De Clippel, Jean-Yves
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dreef bij Kasteel van 's Gravenwezel

  • Is deel van
    Schilde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Domein Catershof en Kasteel van ‘s Gravenwezel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135025 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.