Domein Ter Linden

landschappelijk geheel

Beschrijving

Het domein ‘Hof ter Linden’ is gelegen op grondgebied van ‘s Gravenwezel, een deelgemeente van Schilde in de Antwerpse Kempen. Deze ankerplaats wordt begrensd door de Jagersdreef, de Eekhoornlaan en de Buizerdlaan in het noorden, de Boterlaarbaan in het oosten, de Heerbaan in het zuiden en de Wijnegemsesteenweg in het westen.

Hof ter Linden’ is een kasteel met neoclassicistische inslag, gelegen binnen een nagenoeg trapeziumvormige omgrachting met vijver. Zowel het park als het kasteel zijn reeds duidelijk te herkennen op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778). De drevenstructuur is nog gaaf in vergelijking met wat we op deze historische kaart terugvinden. De directe omgeving van het kasteel (tuin met vijver) heeft tussen de tweede helft van de 18de eeuw en de eerste helft van de 19de eeuw echter duidelijke veranderingen ondergaan, maar is sinds de kaart van Vandermaelen (1854) wel gaaf gebleven.

De omgeving van de kasteeltuin betrof op het einde van de 18de eeuw een afwisseling van bos, akkers en weilanden; op de topografische kaart van Vandermaelen (1854) is het aandeel bos toegenomen en vandaag neemt het, op de westelijke rand na, de volledige oppervlakte voor haar rekening. Hierbij wisselen naald- en loofhout elkaar af. In de koopakte van 1753 wordt melding gemaakt van een nieuw gebouwd hof van plaisantie dat nadien vermoedelijk grondig werd verbouwd. Het huidige kasteelgebouw gaat immers terug tot de 19de en 20ste eeuw, mogelijk met een oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het koetshuis aan de noordwestelijk zijde gaat waarschijnlijk terug tot de 18de eeuw. Aan de westzijde staat tevens een oude hoeve die echter sterk werd verbouwd in de 20ste eeuw.

De wetenschappelijke waarde beperkt zich tot het oude bomenbestand dat ruimtelijk in relatie staat tot dat van de domeinen van het ‘Kasteel van ‘s Gravenwezel’ en ‘Katershof’ en zo potenties biedt voor de avifauna. De samenhang van de historische gebouwen en het omgevende kasteelpark met een mooie drevenstructuur is esthetisch waardevol.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Bron: Ankerplaats 'Domein Ter Linden'. Landschapsatlas, A10036, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Van Olmen, Mira; De Borgher, Marc; Meesters, Ludo; De Clippel, Jean-Yves