erfgoedobject

Vallei van de Molenbeek

landschappelijk geheel
ID
135046
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135046

Juridische gevolgen

 • omvat de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Fort van Liezele en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Liezelebroek
  Deze bescherming is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Vallei van de Molenbeek
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Het landschap van de ‘Vallei van de Molenbeek’ is gelegen in de gemeente Puurs in Klein Brabant. De structuur van dit karakteristieke valleilandschap, begrensd door de bewoning van Liezele en Puurs en door wegeninfrastructuur, loopt ook buiten het afgebakende gebied door.

Dit gebied omvat een belangrijk deel van de vallei van de Molenbeek ten oosten van Liezele. Het betreft een landschap met een zo goed als gave, eeuwenoude ruimtelijke structuur, met een complex van historisch permanent grasland, talrijke oude landschapselementen en een zoom van gesloten structuren met bossen en struwelen. De geomorfologische opbouw van de vallei met aangrenzende hogere gronden zorgt, samen met de sterk variërende milieuomstandigheden, voor een grote verscheidenheid aan vegetatietypes. Deze verscheidenheid en afwisseling in open en gesloten gebied draagt bij tot zowel de natuurwetenschappelijke als de esthetische waarde van het gebied.

Verder komt er verspreid in het landschap heel wat bouwkundig erfgoed voor met een 17de-eeuwse kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Koorts, de huidige 19de- en 20ste-eeuwse Schemelbertmolen, die teruggaat op een oudere, 17de-eeuwse watermolen en het Fort van Liezele uit de zogenaamde Hoofdweerstandsstelling rond Antwerpen. In de zone van het Steentje bevindt zich ook nog een gekende archeologische site. Van de voormalige kasteeldomeinen zijn enkel de omgrachtingen en enkele beboste percelen overgebleven.


Bron: Ankerplaats 'Vallei van de Molenbeek te Puurs'. Landschapsatlas, A10060, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Van Olmen, Mira; De Borgher, Marc; Meesters, Ludo; De Clippel, Jean-Yves
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Fort van Liezele

 • Is deel van
  Puurs


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vallei van de Molenbeek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135046 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.