erfgoedobject

Kasteeldomein Groenhof en omgeving

landschappelijk geheel
ID
135071
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135071

Beschrijving

Het kasteel Groenhof ligt ten noorden van de dorpskern van Malderen. Het is een voorbeeld van hoe een hoeve uitgroeide tot een kasteel. De omgeving van het kasteel is sinds het einde van de 18de eeuw nauwelijks veranderd. Het oude Hof ten Broek groeide uit tot een erflaathof. Het gebied sluit aan bij ankerplaats Hof te Melis, grotendeels gelegen in de provincie Antwerpen.

Groenhoven vormde een geheel bestaande uit een hof, het latere kasteel, en twee andere hoven waaronder het Hof ten Broek en de eveneens langs de Molenbeek gelegen Herbodinnemolen. In het gebied is een uitgebreid grachtenstelsel aanwezig. Langsheen de beken behielden de weiden, indien ze niet bebost werden, grotendeels hun perceelsrandbegroeiing. Een eertijds feodaal goed met een landhuis in neoclassicistische stijl gebouwd op het einde van de 19de eeuw. Ook het landschappelijk park in Engelse stijl dateert uit deze periode. Het bevat nog enkele lineaire structuren uit vorige perioden, naast een beukendreef, vijvers en nieuw aangelegde waterbekkens. In het domein bevinden zich eveneens een neogotische kapel en een hoeve. In de omgeving komen talrijke bomenrijen voor. In het omgeving van het kasteel treffen we zowel naald- als loofhout aan. Het landschap in de onmiddellijke omgeving van het kasteel Groenhof en de Molenbeek is nog gaaf met nog heel wat perceelsrandbegroeiing.


Bron: Ankerplaats 'Kasteel Groenhof'. Landschapsatlas, A20003, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Cresens, André
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Groenhof en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135071 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.