Gravenkasteel Humbeek en omgeving

landschappelijk geheel

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gravenkasteel

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stoeterij van het Gravenkasteel

Beschrijving

Het Gravenkasteel Humbeek en omgeving ligt ten zuiden van Kapelle-op-den-Bos, op de westelijke over van het kanaal Brussel-Willebroek. Op de oostelijke oever van het kanaal ligt het Bos van Aa. Ten noorden van het kasteel ligt het Gravenbos, een typisch 18de-eeuws sterrebos, waarvan het hoofdpatroon nagenoeg ongewijzigd gebleven is. Romantische aanpassingen in de 19de eeuw bleven achterwege.

De wijdere omgeving van het Gravenbos onderging wel een aantal grotere wijzigingen. De weiden tussen het bos en de ten westen van het gebied gelegen Driebosbeek werden na de rooiing van een deel van het bos in het begin van de 19de eeuw aangelegd. De dreven rondom het bos zijn grotendeels verdwenen. De natste weiden en percelen gemengde loofbossen werden omgezet in populieraanplantingen. Sasbeek, Bosbeek en Merskensbeek stromen door het gebied, evenals een aantal grachten. Verspreid over het gebied liggen talrijke kapelletjes.

Het Graven- of Lundenkasteel is een waterkasteel, ingeplant in een groot bomenrijk park met een oud drevenpatroon, ten noorden aansluitend bij het Gravenbos. Het algemene volume en sommige constructies komen nog sterk overeen met de 17de-eeuwse toestand. De aangepaste brug over de ringgracht en de barokpoort geven toegang tot een ommuurd statieplein. Het kasteel is een hoog en complex gebouw, gemarkeerd door een torentje en een dakruiter. Het geheel onderging een algemene neo-middeleeuwse aanpassing in het midden van de 19de eeuw, waarbij heel wat neogotische elementen toegevoegd werden. Een fraai hek geeft toegang tot een moestuin met serres, kassen en een fruitmuur met leibomen. Links van het poortgebouw staat de voormalige conciërgewoning met een kern uit de 17de eeuw. Het vierkanten lusthuisje is bereikbaar via een houten loopbruggetje over de ringgracht. In het westen liggen de voormalige oranjerie en een paardenren uit de 19de eeuw. Ten zuiden van het kasteel ligt een fraaie kasteelhoeve met een paardenfokkerij, eveneens uit de 19de eeuw.

Bron: Ankerplaats 'Gravenkasteel Humbeek'. Landschapsatlas, A20005, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Cresens, André