Kasteeldomein van Impde en omgeving

landschappelijk geheel

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Impdehof met park

• omvat de aanduiding als beschermd monument Landhuis Impdenhof

Beschrijving

Deze ankerplaats wordt gesitueerd ten noorden van Wolvertem en ten westen van de expresweg A12 Brussel-Antwerpen. Ten noorden van de dorpskern van Impde ligt de Kapel van O.L.Vrouw-der-Kranken, ook Boskapel genoemd. Deze barokke kapel, gebouwd in 1707 dank zij het mecenaat van de prins van Turn en Tassis, ligt op het einde van een dreef die doorloopt tot aan het kasteel van Impde. Het kasteel en de herenhoeve van Impde vormen een fraai gelegen ensemble met een neoclassicistisch kasteel uit de 19de eeuw en een gesloten hoeve, deels uit de 17de en deels uit de 18de eeuw, met recentere aanhorigheden, gelegen te midden van een uitgestrekt landgoed met parken, weiden en vijvers en lange dreven. Het oorspronkelijke waterslot, in het begin van de 18de eeuw nog bezit van de prinsen van Turn en Tassis, werd in 1828 afgebroken en in 1855 vervangen door het huidige gebouw. De ringgracht is nog aanwezig, ze werd hier en daar verbreed en geïntegreerd in een landschapspark. De kasteelhoeve ligt net buiten de ringgracht. Ten noorden van dit kasteel ligt bij de dorpskern het zogenaamde Impdehof, een ruim landhuis met park en aanhorigheden, opgetrokken in neotraditionele stijl in 1923 nadat het kasteel van 1768 in 1914 vernield was. Het kasteel en park Neromhof, ten oosten van Impde liggen nu afgezonderd door de aanwezigheid van de expresweg A12.

Ten zuiden van het kasteel van Impde ligt een uitgestrekt beemdenlandschap met broekbossen, knotbomen, grachten, de Molenbeek en de Zijp. Het landschap bleef gedurende de laatste 200 jaar nagenoeg ongewijzigd.

Bron: Ankerplaats 'Kasteel van Impde'. Landschapsatlas, A20011, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Cresens, André