Kasteeldomein Ter Rijst en omgeving

landschappelijk geheel

Beschrijving

Kasteeldomein Ter Rijst ligt tussen Herne en Halle, langs de steenweg Asse-Edingen. Het toponiem Ter Rijst verwijst naar de ligging van het kasteel tussen het rijs- of schaarhout. Het Bos Ter Rijst onderging sinds het einde van de 18de eeuw nagenoeg geen veranderingen op landschappelijk vlak. De omgeving van het kasteel Ter Rijst en Terlinden wijzigde wel in die periode. De windmolen van Ter Linden verdween in het midden van de 19de eeuw. Het Bos Ter Rijst maakt deel uit van een groter boscomplex, het bos van Strihoux, dat op het grondgebied van drie gemeenten gelegen is: Heikruis in Vlaams-Brabant, Petit-Enghien (Lettelingen) in Henegouwen en Bierghes (Bierk) in Waals-Brabant. De delen op Waals grondgebied werden intussen verkaveld. Door het bosgebied stroomt de Hernebeek en de Tenbroekbeek als zijvertakking. In de nabijheid ligt een aantal grote hoeven, waaronder de kasteelhoeve Ter Rijst en Te Nanove, temidden een heuvelend agrarisch landschap met een lange dreef.

Het classicistisch kasteel van Ter Rijst is gelegen op het grondgebied van Heikruis, een deelgemeente van Pepingen. Het oorspronkelijke kasteel werd in 1480 gebouwd en in 1869 grondig verbouwd: hierbij werden de vierkante hoektorens afgebroken. Ten westen van het gebouw bevindt zich een ommuurde tuin. Het park is een voorbeeld van de 19de-eeuwse landschappelijke architectuurstijl. Het is een landschapspark met sierlijke vijvers op diverse niveaus en met vanuit het kasteel, een indrukwekkende vista, die stilistisch vrij uniek is. Het park wordt gekenmerkt door boompartijen met gebogen randen, kronkelende wandelpaden en grasvelden met uitzicht naar het omgevende landschap. In het park staan heel wat merkwaardige bomen.

Bron: Ankerplaats 'Ter Rijst'. Landschapsatlas, A20028, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Cresens, André