Kleine Nachtegaalhoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Kleine Nachtegaalhoeve modo "Sint-Martensput". Langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) met omhaagd en beboomd domein. Gesplitst uit de heden verdwenen "Nachtegaalhoeve", die zich aan westzijde van de "Kleine Nachtegaalhoeve" bevond. De "Nachtegaalhoeve" werd reeds vermeld in 1421, en werd na de splitsing circa 1650 aangeduid met de benaming "Grote Nachtegaalhoeve". De "Kleine Nachtegaalhoeve" werd vermoedelijk tussen 1648 en 1666 opgericht nabij de plaats waar zich de zogenaamde "Sint-Martensput" bevond, want in 1648 werd op deze plaats een bakoven vermeld, en in 1666 was er sprake van een hoeve waaronder (zijnde op wier domein) de Sint-Martensput zich bevindt.

Woonhuis met kern uit de 18de eeuw (?) en breder uitgebouwde stalling uit de 19de eeuw aan oostzijde. Beraapte bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Westzijde woonhuis onderkelderd en tevens aan noordzijde breder uitgebouwd. Rechthoekige vensters en deuren met houten lateien. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen met houten lateien in stallingen.

• VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, 342, 452, 551.

Auteurs: Wylleman, Linda