Liedekerkebos

landschappelijk geheel

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Liedekerkebos

Beschrijving

Liedekerkebos is gelegen op het grondgebied van de gemeenten Liedekerke, Sint-Katharina-Lombeek, Borchtlombeek en Wambeek. In het gebied stromen van noord naar zuid de Hollebeek (ook Bellebeek genoemd) en de Kruisbeek, naast talrijke grachten. In het zuidelijk deel ligt het 'Radio-Elektrisch Centrum' waar diverse zendmasten opgericht werden. Langs het netwerk van meestal loodrecht op elkaar aansluitende wegen staan vaak bomenrijen met hier en daar devotiekapelletjes. Het gebied is langs alle kanten door bebouwing ingesloten en grenst in het noorden aan de rechtstreekse spoorlijn Brussel-Gent. Aan de noordzijde van de afbakening, nabij de Hollebeek, ligt een talud met ruïnes en enkele kapelletjes. Op deze plaats stond op het einde van de 18de eeuw nog de priorij van Muylem.

Op de Kabinetskaart van de Ferraris van het einde van de 18de eeuw was het een uitgestrekt bosgebied tussen Teralfene in het noorden en de lijn Pamel-Strijtem in het zuiden. De grens tussen Brabant en Vlaanderen liep er midden door. Liedekerke werd in het begin van de 19de eeuw bij Brabant gevoegd.

In het midden van de 19de eeuw was volgens de kaart van Vandermaelen het deel ten zuiden van de weg van Liedekerke naar Borchtlombeek volledig gerooid. Enkele decennia later geeft de kaart van het Dépot de la Guerre, herzien in 1879, een situatie weer waarbij nagenoeg het hele bos op enkele kleine percelen na, gerooid is. Vermoedelijk was dit een gevolg van de in die periode heersende landbouwcrisis. Het enigszins dambordvormige wegenpatroon blijft nog herkenbaar. Bomenrijen accentueren heden nog dit wegenpatroon.

In de twintigste eeuw werd het gebied opnieuw bebost. Het westelijk deel van het Liedekerkebos bestaat uit een afwisseling van zuur eikenbos met tamme kastanje en populier of kleine percelen naaldhout. Dreven met beuk en populier werden aangeplant. In een depressie naar de Hollebeek toe heeft zich een smalle strook alluviaal bos ontwikkeld, waarin ook populier werd aangeplant. Op de open plaatsen komen jonge aanplanten van naaldhout of gemengd loofhout voor. In de omgeving van het Liedekerkebos komen graslandvegetaties voor. Haagkanten, poelen en bomenrijen komen er voor. Ook inzake fauna is Liedekerkebos waardevol.

• Topografische kaarten van België, Krijgsdepot: Eerste editie uitgegeven tussen 1865-1880, schaal 1:20.000. Herziening, Militair Cartografisch Instituut: tweede uitgave, 1880-1884, derde uitgave 1889-1900 en herziening derde uitgave 1900-1930, schaal 1:20.000. (Lemoine-Isabeau, 1988).

Bron: Ankerplaats 'Liedekerkebos'. Landschapsatlas, A20062, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Cresens, André