Sint-Ritacollege en augustijnenklooster

Beschrijving

Sint-Ritacollege en augustijnenklooster, ten oosten aansluitend bij de Sint-Ritakerk. Oorspronkelijk klooster en juvenaat. Juvenaat werd vrij college in 1961.

Rechthoekig kloostergebouw aansluitend bij de kerk en opgetrokken in 1936-37 naar ontwerp van Jos Willems eveneens in nieuwe zakelijkheid. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Naar boven toe versmallend middenrisaliet onder zadeldak. Travee-indeling door middel van overhoekse bakstenen pseudosteunberen. Horizontaal geplaatste rechthoekige vensterpartijen. Centrale rondboogpoort in verdiept gevelvlak met vlakke archivolten.

Kloostergebouw aan oost- en zuidzijden geflankeerd door schoolgebouwen van twee tot drie bouwlagen onder mansardedaken, van 1938 en 1949, opgetrokken in harmonie met de bestaande gebouwen. Tussen school en kerk vleugel met acht klaslokalen van één bouwlaag onder plat dak, van 1948 en ten zuiden aantal prefabgebouwen van 1962, 1964, 1971 en 1975 met klaslokalen en turnzaal.

• FLOUQUET P.L., Le couvent des Pères Augustins et l'Eglise Sainte-Rita, à Contich, in Batir, mei 1938, n° 66, p. 212-213.
  • NAGELS G., Sint-Ritacollege Kontich, 40 jaar 1936-1976, s.l., 1976, (onuitgegeven).
  • VAN DER ZANDE F., DE CEUKELEER F. en BAEKELANDT A., Catalogus van de Belgische Augustijnenprovincie, 1 mei 1976, s.l., 1976, (onuitgegeven).

Auteurs: Wylleman, Linda