Kanaal Bossuit-Kortrijk, Sint-Pietersbrugje en Orveytbos

landschappelijk geheel

Beschrijving

Deze ankerplaats ligt in de gemeente Zwevegem ten noorden van Moen en ten westen van Heestert. Ze wordt in het zuiden begrensd door een weg, in het oosten door een voormalig spoorwegtracé en door het kanaal Bossuit-Kortrijk, en in het westen door de weg langs de rand van het Orveytbos.

Deze ankerplaats ligt rond een gedeelte van het kanaal Bossuit-Kortrijk dat gegraven werd tussen 1857 en 1860 en verbreed in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. Het kanaal diende voor het transport van steenkool naar Kortrijk en omgeving. Het snijdt door de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken die in deze ankerplaats oost-west georiënteerd is (van Hoogstraatje naar Keiberg). Langs de vaarttaluds dagzomen de tertiaire formaties van Tielt en Ieper die door hun specifieke fysische eigenschappen zorgen voor zeldzame en gevarieerde bodemcondities. Dankzij deze uitzonderlijke bodemcondities komt hier ook specifieke en zeldzame flora voor. Lokaal heeft men kwelinvloeden langs de taluds. De begroeiing bestaat uit ijle grasvegetatie met verspreide struikopslag.

Het Orveytbos (voorheen ook Kraaibos genoemd) bevindt zich op het kleiig materiaal dat uitgegraven werd gedurende de verbreding van het kanaal in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. Omdat bomen moeilijk gedijen op kleibodems, komt hier vooral lagere grasvegetatie met struikopslag voor. De soortenrijkdom is zeer groot door de wisselende bodemcondities; lokaal komen enkele poelen voor met moeras- en verlandingsvegetatie. Langs het kanaal loopt nog een jaagpad dat momenteel een belangrijke recreatieve functie heeft. Ter hoogte van de Sint-Pietersbrugje ligt nog een segment van het 19de-eeuwse kanaal dat veel smaller was. De taluds langs deze oude kanaalarm hebben een struweelbegroeiing die de loop accentueert en die de kijkrichting bepaalt. Langs de oevers staat verlandingsvegetatie.

Het Sint-Pietersbrugje is een oud en klein ophaalbrugje met een stalen bovenbouw als ophaalmechanisme. Het is vrij goed bewaard en vormt een meerwaarde voor het oude kanaalsegment. Een deel van het vroegere kanaal was ter hoogte van het kruinpand uitgebouwd als zogenaamd souterrain. Deze meer dan 600m lange kanaaltunnel ter hoogte van de interfluviale kam verdween bij de verbreding en verdieping van het kanaal omstreeks 1971.

De hoeve ten westen van het Orveytbos is goed bewaarde vierkantshoeve en heeft een opvallend poortgebouw. Het Sint-Pietershof is ook goed bewaard en is een hoeve uit losse bestanddelen in U-vorm geplaatst. Beide hoeves hebben nog huisweiden die resten van knotbomenrijen hebben.

In het oosten wordt de ankerplaats begrensd door een plaatselijk ingesneden spoorwegbedding met een waardevolle begroeiing. Deze bedding vormt een restant van de vroegere spoorlijn Kortrijk-Avelgem-Ronse. Vanaf de hoger gelegen omgeving heeft men een goed zicht op het kanaal en de taluds waarbij de begroeiing op de taluds, de vegetatie in het oude kanaalsegment en het Sint-Pietersbrugje een meerwaarde geven aan het landschap rond dit kanaal. De weg dwars op het kanaal wordt benadrukt door een dreef die in de richting van Moen onderbroken is.

Bron: Ankerplaats 'St.-Pietersbrugje'. Landschapsatlas, A30045, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Strobbe, Marika; Deventer, Wouter; Lievens, Filip