erfgoedobject

Parkbos-Hasseltbos

landschappelijk geheel
ID
135232
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135232

Beschrijving

Dit gebied ligt op het grondgebied van de gemeenten Ophasselt (Geraardsbergen) en Steenhuize-Wijnhuize (Herzele). Het gebied wordt sinds enkele jaren in twee gesneden door de aanleg van de autoweg N42. De vallei van de Parkbosbeek loopt centraal door het gebied. Het is een asymmetrische vallei. De steile helling is bebost door het Hasseltbos-Parkbos, de minder steile valleihelling is door weiland ingenomen. Op de vlakke heuveltop liggen kleine kouters. Rond de graslanden komt wat perceelsrandbegroeiing voor. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) is het bos beperkt tot de vallei van de Parkbosbeek; het bos wordt afgewisseld met weilanden. Vanaf de kaart van Vandermaelen (1854) ontstaat het Hasseltbos als uitbreiding in oostelijke richting. Sindsdien zijn de oppervlakte en de vorm van het Hasseltbos niet meer veranderd. Rond de Parkbosbeek, die ten opzichte van de kabinetskaart van de Ferraris wat in oppervlakte is afgenomen, is het gesloten karakter van het landschap bewaard gebleven.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Bron: Ankerplaats 'Parkbos-Hasseltbos'. Landschapsatlas, A40076, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Van den Bremt, Paul; Tack, Guido; De Meirsman, Reginald; Vanmaele, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parkbos-Hasseltbos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135232 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.