erfgoedobject

Grote Rijkerooihoeve

bouwkundig element
ID
13527
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13527
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met in U-vorm geschikte losstaande bestanddelen, uit de eerste helft van de 19de eeuw met oudere kern. Vroeger omgracht zie rest brede gracht aan noord- en oostzijde. Als "Grote Rijke(n)rooihoeve" vermeld vanaf 1681. Doch in 1479 is er reeds sprake van twee hoeven namelijk de "Rijkenrode" en de "Tange". Laatstgenoemde groeide uit tot het huidige kasteel "Tanghof".

Groot woonstalhuis (nok parallel aan de straat) aan westzijde; tot stalling aangepaste langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan zuidzijde en wagenhuis (nok parallel aan de straat) aan noordzijde. Rechthoekig bakstenen gebouw onder zadeldaken (kunstleien, Vlaamse en mechanische pannen).

Woonhuis met rechthoekige muuropeningen en arduinen dorpels, wagenhuis met steekboogpoorten en venstertjes. Overige rechthoekige muuropeningen vernieuwd in de 20ste eeuw.

  • VAN PASSEN R. Geschiedenis van Kontich,, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 629.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 241, 517, 518.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Grote Rijkerooihoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13527 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.