Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Malle
Deelgemeente Westmalle
Straat Oude Molenstraat
Locatie Oude Molenstraat 22, Malle (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Malle (actualisaties: 20-08-2007 - 20-08-2007).
  • Adrescontrole Malle (adrescontroles: 12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Malle (geografische inventarisatie: 01-01-1984 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen en omhaagd erf, gelegen op hoek met Brechtsesteenweg in kern opklimmend tot de 18de eeuw.

Woonstalhuis (nokrichting loodrecht op de straat) verbouwd in de loop van de 19de eeuw, ten westen 18de-eeuwse langsschuur (nokrichting loodrecht op de straat) en kleine in de 19de eeuw verbouwde stalling (nokrichting parallel aan de straat), ten noorden. Langwerpig bakhuis (nokrichting parallel aan de straat).

Sterk verbouwd bakstenen woonstalhuis met woongedeelte van drie traveeën onder schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, riet en mechanische pannen), aan zuid- en westzijde aanbouwsels onder aanleunende lessenaarsdaken (golfplaten en mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen, onder meer beluikte vensters.

Ten westen van het woonhuis: bakstenen 18de-eeuwse langsschuur onder een zeer steil schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

Bakstenen stalling (ten zuiden) en bakhuis (ten noorden) onder zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat, respectievelijk mechanische en Vlaamse pannen).

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Westmalle

Westmalle (Malle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.