erfgoedobject

Toren van de Sint-Laurentiuskerk

bouwkundig element
ID
13540
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13540

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naast de nieuwe kerk (1971 en volgende): alleenstaande toren van de oude Sint-Laurentiuskerk (1602) die op 25 juli 1967 verwoest werd door een tornado. Toren in 1683 herbouwd na een brand (1681), gerestaureerd in 1980-81 door architect Josef Louis Stynen.

Vierkante bakstenen toren van vier geledingen met herstelde peerspits gemarkeerd door versneden steunberen en doorlopende kordons. Westzijde met natuurstenen korfboogpoort en groot gotisch drielicht gevat in een doorlopende geprofileerde zandstenen spitsboogomlijsting. Derde geleding met blinde spitsboognissen en hogerop dito galmgaten. Aan oostzijde spitboogdoorgang naar het vroegere schip, geflankeerd door halfzuilen met koolbladkapiteel en sporen van de aanzetten van de gewelven (zijbeuken).

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Oostmalle, Sint-Laurentius, dossiers 4, 7, 16.
  • De Sint-Laurentiuskerk te Oostmalle, in Toerisme provincie Antwerpen, 1963, nummer 6, p. 86-88.

Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :

Aanvullende informatie

Tegen de kerk op het Dorpsplein van Oostmalle staat ten oosten van de kerk een recente gedenksteen met de namen van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, en centraal de inscriptie "Oostmalle/ aan zijn/ gesneuvelden".
Auteurs : Van Severen, Elke
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Toren van de Sint-Laurentiuskerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13540 (Geraadpleegd op )