erfgoedobject

Weg Engelbamp

landschappelijk element
ID
135425
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135425

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld landschapsatlasrelict Weg Engelbamp
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ten noorden van Sint-Truiden ligt in noord-zuidrichting een historische wegtracé dat op basis van historische kaarten zeker tot in de 17de eeuw kan worden teruggevoerd, maar vermoedelijk een vroegmiddeleeuwse oorsprong kent. Deze weg zou al van in de vroege middeleeuwen in het verlengde van een Romeinse weg van Hoei over Landen-Velm en Sint-Truiden zijn aangelegd. Ter hoogte van Nieuwenhoven heet dit wegtracé Engelbamp. Langs dit tracé vestigde de abdij van Sint-Truiden zijn buitenverblijf en hoeve Nieuwenhoven. Onmiddellijk ten noorden van Nieuwenhoven vormde zich een holle weg in een geul op de flank van een hoogte, een uitloper van het interfluvium tussen Herk en Gete. Waar het wegtracé in deze geul ligt, komen langs beide zijden houtkanten op de hoger gelegen wegbermen voor.

 • CHARLES J.L. 1965: La ville de Saint-Trond au moyen-âge. Des origins à la fin du XIVe siècle, Bibliothèque de la Faculté de Philiosophie et Lettres de l’Université de Liège 173, Parijs, 104.
 • S.N. 2011: Op grond van Sint-Truiden. De kaartenatlas van de abdij van Sint-Truiden 1697, s.l.

Bron     : -
Auteurs :  Verboven, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Oud bos, kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Terkelen, Nieuwerkerken en Kortenbos

 • Is gerelateerd aan
  Holle weg Heide

 • Is gerelateerd aan
  Kasteeldomein Nieuwenhoven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Weg Engelbamp [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135425 (Geraadpleegd op )