erfgoedobject

Hoeve De Schrans en omgeving

bouwkundig / landschappelijk element
ID
13589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13589

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Schrans
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve De Schrans
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve De Schrans met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve door middel van ankers [1]615 gedateerd (westgevel); rechthoekige omgrachting, laatstgenoemde gedeeltelijk gedempt en droogstaand sinds 1934 (aanleggen dieptespoor Antwerpen-Brussel), ten noorden grenzend aan het complex van Agfa-Gevaert, ten zuiden afgesloten door een meidoornhaag en ten oosten door een rij kastanjebomen.

Oorspronkelijk woonstalhuis (westelijk deel) onder zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het eerste kwart van de 17de eeuw (zie datering 1615 en ankertekens), waarvan het woonhuis van vier traveeën vergroot werd met kelder en opkamer (te oordelen naar het niet-doorlopen van de speklagen in de westgevel); de stal werd uitgebouwd aan de oostzijde. Bij een volgende uitbreiding werden de stallen driebeukig gemaakt en het dak verhoogd (zie westgevel). Aan de oostzijde aangebouwde schob (eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw) die later werd dichtgemetseld, maar bij de restauratie hersteld in de oorspronkelijke toestand.

De losstaande schuur (nok parallel aan het woonhuis) ten noorden, het varkenshok ten noorden en het bakhuis ten zuiden werden verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog (zie funderingsresten). De tot voor enkele jaren leegstaande en vervallen hoeve werd gerestaureerd naar ontwerp van architect Ludo Michielsen (1980) en kreeg opnieuw een woonfunctie.

Langgestrekte hoeve met verspringende zuidgevel; woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat), oorspronkelijk bedekt met riet, heden Vlaamse pannen; een houten dakvenster (derde travee); bredere uitgebouwde stallen (oostzijde), heden eveneens met woonfunctie. Verankerd en eertijds beschilderd bakstenen gebouw met zandstenen speklagen (westgevel) op een gepikte plint. Getraliede en beluikte kruis- (zuidgevel) en kloosterkozijnen (westgevel), verder rechthoekige munropeningen, zuidelijke voorgevel met houten kozijnconstructie voor kruiskozijn in derde travee en rechthoekige deur met bovenlicht in vierde travee; korfboogvormige deur en rechthoekige getraliede venstertjes in vroegere stal.

  • Historische nota gevoegd bij het restauratiedossier van architect L. Michielsen.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Omwalling

De hoeve is al te zien op de Ferrariskaart (1771-1778) waar ze wordt afgebeeld als een omwalde hoeve. De grachten worden pas gedempt na de Tweede Wereldoorlog, maar bleven bewaard in de percelering. Ook op het digitaal hoogtemodel is de noordelijke en westelijke gracht nog goed te zien.

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, GRB-Basiskaart; Digitaal Hoogtemodel DHMVII, skyviewfactor 0,25 m en Ferrariskaart, Deurnestraat 163, Mortsel [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 31 oktober 2024).
  • Historical Open Street Map, NGI Basemaps 1873, 1904, 1939 en 1969 , Deurnestraat 163, Mortsel [online], https://historacal.osm.be (geraadpleegd op 31 oktober 2024).
Auteurs: Kinnaer, Anse
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Schrans en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.