Hoeve De Schrans

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mortsel
Deelgemeente Mortsel
Straat Deurnestraat
Locatie Deurnestraat 163, Mortsel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mortsel (actualisaties: 08-06-2007 - 08-06-2007).
  • Adrescontrole Mortsel (adrescontroles: 18-09-2007 - 18-09-2007).
  • Inventarisatie Mortsel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoeve De Schrans

Deze bescherming is geldig sinds 11-01-1979.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve De Schrans

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve De Schrans met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 11-01-1979.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve door middel van ankers [1]615 gedateerd (westgevel); rechthoekige omgrachting, laatstgenoemde gedeeltelijk gedempt en droogstaand sinds 1934 (aanleggen dieptespoor Antwerpen-Brussel), ten noorden grenzend aan het complex van Agfa-Gevaert, ten zuiden afgesloten door een meidoornhaag en ten oosten door een rij kastanjebomen.

Oorspronkelijk woonstalhuis (westelijk deel) onder zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het eerste kwart van de 17de eeuw (zie datering 1615 en ankertekens), waarvan het woonhuis van vier traveeën vergroot werd met kelder en opkamer (te oordelen naar het niet-doorlopen van de speklagen in de westgevel); de stal werd uitgebouwd aan de oostzijde. Bij een volgende uitbreiding werden de stallen driebeukig gemaakt en het dak verhoogd (zie westgevel). Aan de oostzijde aangebouwde schob (eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw) die later werd dichtgemetseld, maar bij de restauratie hersteld in de oorspronkelijke toestand.

De losstaande schuur (nok parallel aan het woonhuis) ten noorden, het varkenshok ten noorden en het bakhuis ten zuiden werden verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog (zie funderingsresten). De tot voor enkele jaren leegstaande en vervallen hoeve werd gerestaureerd naar ontwerp van architect Ludo Michielsen (1980) en kreeg opnieuw een woonfunctie.

Langgestrekte hoeve met verspringende zuidgevel; woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat), oorspronkelijk bedekt met riet, heden Vlaamse pannen; een houten dakvenster (derde travee); bredere uitgebouwde stallen (oostzijde), heden eveneens met woonfunctie. Verankerd en eertijds beschilderd bakstenen gebouw met zandstenen speklagen (westgevel) op een gepikte plint. Getraliede en beluikte kruis- (zuidgevel) en kloosterkozijnen (westgevel), verder rechthoekige munropeningen, zuidelijke voorgevel met houten kozijnconstructie voor kruiskozijn in derde travee en rechthoekige deur met bovenlicht in vierde travee; korfboogvormige deur en rechthoekige getraliede venstertjes in vroegere stal.

  • Historische nota gevoegd bij het restauratiedossier van architect L. Michielsen.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Deurnestraat

Deurnestraat (Mortsel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.