Kasteel Varenthof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Varenthof

Beschrijving

Voormalig kasteel "Varenthof", sinds 1944 school "Institut les Abeilles", neorenaissancestijl van 1889 naar ontwerp van architect Edmond Leclef.

Rechthoekig gebouw van zes + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder overkragend schilddak (leien) op modillons. Bakstenen lijstgevels op een arduinen plint gemarkeerd door banden en kordonlijsten, voor- en achtergevel met middenrisaliet van twee traveeën. In oksel van voorgevel zeshoekig torentje met ingesnoerde peerspits (kunstleien). Rechthoekige venster- en deuropeningen onder ontlastingsboog met sluitsteen. Vooraan bordestrap van vijf trappen.

In park, aangelegd door Maton (1889-90) zeshoekig tuinhuisje onder houten spits.

Auteurs : Plomteux, Greet, Steyaert, Rita