erfgoedobject

Lusthof De Roode Leeuw

bouwkundig / landschappelijk element
ID
13592
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13592

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig omwald lusthof in de 19de eeuw in bezit van de jezuïeten. De grachten werden gedempt in 1934. Witgeschilderd bakstenen gebouwencomplex met oudere kern; eerste bouwlaag uit de 17de eeuw, verbouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Hoofdgebouw met toren aan zuidzijde (nok loodrecht op de Deurnestraat), ten westen haaks hierop conciërgewoning (nok parallel aan de Deurnestraat), oorspronkelijk in traditionele bak- en zandsteenstijl, zie sporen van negblokken, speklagen en rondboogdeur.

Vrijstaande poort (noordzijde) in as van hoofdgebouw, geprofileerde natuurstenen rondboog op diamantkopimposten met dito sleutel waarboven cartouche met jaartal 1686.

In L-vorm geplaatste vleugels van respectievelijk drie + vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevels met rechthoekige vensters.

Noordelijke hoofdgevel met uitspringende vierkante toren waarin een sobere hardstenen deuromlijsting: geprofileerde rondboog op imposten met golvende sleutel onder gekorniste waterlijst. Aan oostzijde van de toren duidelijke sporen van verbouwing, onder meer een vroegere natuurstenen rondboogdeur. Zijvleugel aan westzijde met getraliede kruiskozijnen en twee rechthoekige deuren in geprofileerde omlijsting met rechthoekig bovenlicht. Verder deels beluikte rechthoekige vensters.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Omgeving van de Roode Leeuw

Op de Atlas Der Buurtwegen (1840) is er een gracht te zien rondom de Roode Leeuw. Op de topografische kaart van 1873 staat het aangeduid als 'Chateau Rouge' en is er ook buiten de gracht een landschappelijke aanleg zichtbaar: een toegangsdreef in het noordoosten en een driehoekig bosje in het westen. In 1904 lijkt er ook in het oosten, aangrenzend aan de toegangsdreef, een parkbos te zijn. Er is ook een tweede toegangsweg aangelegd, loodrecht op de al aanwezige dreef, grenzend aan de gracht richting Deurnestraat. In het westelijke bosje is op dat ogenblik een vijver aangelegd.

In 1934 ging een groot deel van de landschappelijke aanleg op de schop: de grachten werden gedicht en de noordoostelijke toegang verdween. De topografische kaart van het Ministerie van Openbare Werken (1950-1970) toont enkel het westelijke parkbosje en de zuidoostelijke toegang bewaard bleven. De rest werd omgezet naar grasland.

Op dit ogenblik ligt in het oostelijk deel een paardenweide. In de tuin bij het lusthof, resten nog bomen die vermoedelijk dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Waarschijnlijk plantten de paters Jezuïeten deze aan toen op het erf kwamen wonen. Ook de zuidoostelijke toegangsweg is nog geflankeerd door oude bomen. In de tuin staan onder andere lindebomen, esdoorns coniferen, sparren, beuk , tamme kastanje, witte paardekastanje, taxus, rododendron en liguster.

  • VERSPREEUWEN R. & VERSTUUFT H. 2017: Beheersplan De Roode Leeuw - Jezuitenhof , Antwerpen
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed: Atlas der Buurtwegen en Orthofoto's, Deurnestraat 281, Mortsel [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 5 november 2024).
  • Historical Open Street Map: NGI Basemaps 1873, 1904, 1939, en kaart Ministerie Openbare Werken, Deurnestraat 281, Mortsel [online], https://historical.osm.be (geraadpleegd op 5 november 2024).
Auteurs: Kinnaer, Anse
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lusthof De Roode Leeuw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13592 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.