erfgoedobject

Lusthof De Roode Leeuw

bouwkundig element
ID
13592
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13592

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig omwald lusthof in de 19de eeuw in bezit van de jezuïeten. De grachten werden gedempt in 1934. Witgeschilderd bakstenen gebouwencomplex met oudere kern; eerste bouwlaag uit de 17de eeuw, verbouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Hoofdgebouw met toren aan zuidzijde (nok loodrecht op de Deurnestraat), ten westen haaks hierop conciërgewoning (nok parallel aan de Deurnestraat), oorspronkelijk in traditionele bak- en zandsteenstijl, zie sporen van negblokken, speklagen en rondboogdeur.

Vrijstaande poort (noordzijde) in as van hoofdgebouw, geprofileerde natuurstenen rondboog op diamantkopimposten met dito sleutel waarboven cartouche met jaartal 1686.

In L-vorm geplaatste vleugels van respectievelijk drie + vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevels met rechthoekige vensters.

Noordelijke hoofdgevel met uitspringende vierkante toren waarin een sobere hardstenen deuromlijsting: geprofileerde rondboog op imposten met golvende sleutel onder gekorniste waterlijst. Aan oostzijde van de toren duidelijke sporen van verbouwing, onder meer een vroegere natuurstenen rondboogdeur. Zijvleugel aan westzijde met getraliede kruiskozijnen en twee rechthoekige deuren in geprofileerde omlijsting met rechthoekig bovenlicht. Verder deels beluikte rechthoekige vensters.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lusthof De Roode Leeuw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13592 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.