Twee woonhuizen Contryn en Van Hoogenbemt

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Auwegemvaart, Koolstraat
Locatie Auwegemvaart 83, Koolstraat 102, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Mechelen extra muros (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen extra muros (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee woonhuizen Contryn en Van Hoogenbemt

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Woonhuizen Contryn en Van Hoogenbemt

Deze bescherming is geldig sinds 03-04-1995.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlmodernisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Twee eengezinswoningen in nieuwe zakelijkheid, "Contryn" en "Van Hoogenbemt", 1934, naar ontwerp van de Gentse architect G. Eysselinck, verwijzend naar Le Corbusier-realisatie, 1927, op de Weissenhofsiedlung te Stuttgart.

Aaneensluitende, L-vormig ingeplante woningen van drie bouwlagen, aan de vaartkant met gelijkvloerse garage confer niveauverschil Auwegemvaart/Koolstraat; nummer 83 met later toegevoegde achterbouw. Constructie met vloerplaten van gewapend beton, vooraan rustend op bakstenen pijlers; oorspronkelijke gevelafwerking met cementbespuiting: nummer 83 vrij vroeg bekleed met gele baksteen, nummer 102 met oorspronkelijke bepleistering maar witgeschilderd. Lijstgevels met haast onmerkbaar in elkaar overlopende horizontale vensterpartijen en dito zonneterrassen (dichtgemaakt op nummer 83, vernieuwde ramen op nummer 102). Woonfunctie op bel-etage, waardoor mooi gezicht op vaart; inkom in voorgevelvlak, op nummer 83 met overkragende bovenbouw en loodrecht op de straat geplaatste ijzeren steektrap, op nummer 102 oorspronkelijk met balkon en trap parallel aan de straat.

Interieur: gegroepeerde trap, keuken en sanitair, waardoor maximale woonruimte; optimale lichtinval. Nummer 83 met functioneel ingerichte keuken uit bouwperiode (onder meer met vuilschuif, afzuigkap, handdoekdrogers, doorgeefkast naar eetplaats), oorspronkelijke trapzaal, dito ingemaakte kasten, lampen, deurklinken, enzovoort. Nummer 102 inwendig verbouwd met in de trapzaal glas-in-loodraam door Albert Van Dijck (volgens Van Hoogenbemt).

  • Administratie voor Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, beschermingsdossier.
  • BRUSSEL, Sint-Lukasarchief, plannen.
  • Gegevens Restauratie en Integratie Mechelen.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Auwegemvaart

Auwegemvaart (Mechelen)

maakt deel uit van Koolstraat

Koolstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.