Boerenwoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mortsel
Deelgemeente Mortsel
Straat Heideland
Locatie Heideland 2A, Mortsel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mortsel (actualisaties: 08-06-2007 - 08-06-2007).
  • Adrescontrole Mortsel (adrescontroles: 18-09-2007 - 18-09-2007).
  • Inventarisatie Mortsel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Ten Dorpe met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 11-04-1984.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gerestaureerd boerenhuis van het langgestrekte type, omgeven door recente woonhuizen (derde kwart van de 20ste eeuw), gelegen op het vroegere domein van "kasteel Ten Dorpe" dat in de eerste helft van de 20ste eeuw verkaveld werd.

Acht + drie traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), te dateren in het tweede kwart van de 18de eeuw (?), (zie balk in woonkamer met inscriptie: "I MARIA A GOUBAU FECIT ANNO 1745").

Verankerd bakstenen gebouw met vlechtingen in zijgevels, doch verlaagd aandak. Aangepaste rechthoekige, deels beluikte muuropeningen, onder meer een kloosterkozijn in de laatste travee van de zuidoostelijke gevel (= vroegere voorgevel uitziend op de oude Eggeweg, heden Dieseghemlei); noordwestelijke gevel met bewaarde negblokken; sporen van gedichte vensters in de zuidwestelijke gevel. Huidige noordwestelijke voorgevel met in vijfde en zevende travee telkens een latere (? 19de of 20ste eeuw) rechthoekige geprofileerde deuromlijsting onder bolkozijn met geprofileerde dorpels. Origineel eiken gebint in drie verdiepingen; gewelfde kelders.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Mortsel

Mortsel (Mortsel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.