Ensemble met architectenwoning Flor Van Reeth

Beschrijving

Uniek geheel van drie landhuizen met voor- en achtertuin, in cottagestijl uit begin 20ste eeuw naar ontwerp van architect Flor van Reeth.

Nummer 32 "de Witte Vaas" (zie motief in tuinpoort) in 1909 opgericht als eigen woonhuis van de architect. Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder aaneengesloten pannen zadel- (nok loodrecht op de straat) en mansardedaken (nok parallel aan de straat). Noordelijke voorgevel waarvan twee eerste traveeën bekroond door top met houten bebording en gemarkeerd door erkers. Rechthoekige vensters met beschilderde latei, enkele vensters met bewaarde roedeverdeling. Volgens bouwaanvraag rijkelijk versierd met vaas- en bloemmotieven, heden blijft alleen de paneelversiering op borstwering van eerste travee en het sierlijk smeedwerk van het bovenlicht boven de rondboogdeur.

Nummer 34 "Villa Greta" gebouwd in 1908 voor beeldhouwer Floris de Cuijper (zie ruim atelier aan oostzijde). Beschilderde baksteenbouw met woonhuisgedeelte van twee bouwlagen in westvleugel onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), erker aan noordelijke voorgevel, rechthoekige vensters beluikt op bovenverdieping; zeer breed uitgebouwde oostvleugel van één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat) met atelier. In oksel aangebouwd portaal van één bouwlaag, rondboogdeur in beschilderde omlijsting.

Nummer 36 "Schilderslust" modo "'t Hageroosje" (zie gevelsteen) gebouwd in 1909 voor kunstschilder G. Daems. Beschilderde baksteenbouw van een à twee bouwlagen met kelderverdieping op U-vormig grondplan, aaneengesloten pannen mansarde- (nok parallel aan de straat) en zadeldaken (nok loodrecht op de straat): lijst- en topgevels, laatstgenoemde met houten bebording. Rechthoekige vensters. Noordelijke voorgevel met links en rechts lagere haakse aanbouwsels, rondboogdeur onder omlopende waterlijst met ten westen gevelsteen waarop opschrift "'t Hageroosje"; bordestrap. Oorspronkelijke kelderverdieping verbouwd tot garage.

• Nummer 32 Mortsel, Technische Dienst, Bouwaanvragen 1909, dossier 32.
  • Nummer 34 Mortsel, Technische Dienst, Bouwaanvragen 1908, dossier 12.