Ensemble met architectenwoning Flor Van Reeth

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mortsel
Deelgemeente Mortsel
Straat Kapellelei
Locatie Kapellelei 32-36, Mortsel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mortsel (actualisaties: 08-06-2007 - 08-06-2007).
  • Adrescontrole Mortsel (adrescontroles: 18-09-2007 - 18-09-2007).
  • Inventarisatie Mortsel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ensemble met architectenwoning Flor Van Reeth

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

omvat de bescherming als monument Architectenwoning Flor Van Reeth met tuin
gelegen te Kapellelei 32 (Mortsel)

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2000.

omvat de bescherming als monument Villa Greta met tuin
gelegen te Kapellelei 34 (Mortsel)

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2000.

omvat de bescherming als monument Villa Schilderslust met tuin
gelegen te Kapellelei 36 (Mortsel)

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2000.

Beschrijving

Uniek geheel van drie landhuizen met voor- en achtertuin, in cottagestijl uit begin 20ste eeuw naar ontwerp van architect Flor van Reeth.

Nummer 32 "de Witte Vaas" (zie motief in tuinpoort) in 1909 opgericht als eigen woonhuis van de architect. Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder aaneengesloten pannen zadel- (nok loodrecht op de straat) en mansardedaken (nok parallel aan de straat). Noordelijke voorgevel waarvan twee eerste traveeën bekroond door top met houten bebording en gemarkeerd door erkers. Rechthoekige vensters met beschilderde latei, enkele vensters met bewaarde roedeverdeling. Volgens bouwaanvraag rijkelijk versierd met vaas- en bloemmotieven, heden blijft alleen de paneelversiering op borstwering van eerste travee en het sierlijk smeedwerk van het bovenlicht boven de rondboogdeur.

Nummer 34 "Villa Greta" gebouwd in 1908 voor beeldhouwer Floris de Cuijper (zie ruim atelier aan oostzijde). Beschilderde baksteenbouw met woonhuisgedeelte van twee bouwlagen in westvleugel onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), erker aan noordelijke voorgevel, rechthoekige vensters beluikt op bovenverdieping; zeer breed uitgebouwde oostvleugel van één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat) met atelier. In oksel aangebouwd portaal van één bouwlaag, rondboogdeur in beschilderde omlijsting.

Nummer 36 "Schilderslust" modo "'t Hageroosje" (zie gevelsteen) gebouwd in 1909 voor kunstschilder G. Daems. Beschilderde baksteenbouw van een à twee bouwlagen met kelderverdieping op U-vormig grondplan, aaneengesloten pannen mansarde- (nok parallel aan de straat) en zadeldaken (nok loodrecht op de straat): lijst- en topgevels, laatstgenoemde met houten bebording. Rechthoekige vensters. Noordelijke voorgevel met links en rechts lagere haakse aanbouwsels, rondboogdeur onder omlopende waterlijst met ten westen gevelsteen waarop opschrift "'t Hageroosje"; bordestrap. Oorspronkelijke kelderverdieping verbouwd tot garage.

  • Nummer 32 Mortsel, Technische Dienst, Bouwaanvragen 1909, dossier 32.
  • Nummer 34 Mortsel, Technische Dienst, Bouwaanvragen 1908, dossier 12.
  • Nummer 36 Mortsel, Technische Dienst.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kapellelei

Kapellelei (Mortsel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.