Fort IV

Gemeente Mortsel

is beschermd als monument Fort 4

Typologieforten
Dateringderde kwart 19de eeuw
Thema Antwerpen als Nationaal Reduit

Beschrijving

Behoort tot de vooruitgeschoven fortengordel van acht forten naar ontwerp van Alexis Henri Brialmont. Werken aanbesteed in 1859, aangevat rond 20 april 1860 en beëindigd in 1864.

Centraal gelegen in de gemeente, tussen Liersesteenweg (zuid), Krijgsbaan (noord), spoorweg Antwerpen - Mechelen - Brussel (west) en spoorweg Antwerpen - Hasselt - Charleroi via Lier en Aarschot (noordoost). In zuidwestelijke hoek het gemeentehuis en in noordoostelijke hoek kasteel Cantecroy. Thans (1985) nog steeds gebruikt door de militaire overheid.

Nagenoeg vijfhoekige omwaterde constructie, omwatering deels gedempt vanaf flankerende batterijen tot lage batterijen. Domein voorzien van betonbanen en magazijnen aan oost- en westzijde.

Bewaarde onderdelen: keel met ingang tot het binnenfort, binnenfort, contrescarpe van het binnenfort, lage batterijen, paviljoen van de officieren, halve caponnières, hoofdfront, caponnière, flankerende batterijen van front I-II, doorgangen naar schuilplaatsen.

• T SEYEN P. MAJ., Fort 4, 1978.

Auteurs: Steyaert, Rita