erfgoedobject

Burgerhuis Torenhof

bouwkundig element
ID
1364
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1364

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Torenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd Torenhof, zie gevelsteen. In 1876 kocht Delafaille, voorzitter van de Berg van Barmhartigheid, een eigendom, zogenaamd het Torentje, liet er een bak- en zandstenen gebouw van één bouwlaag met zadeldak en toren optrekken, noemde dit "Torenhof" en verkocht het in 1895 aan de succesvolle tuinder Hendrik Frans van de Werf. Kort na de aankoop door de nieuwe eigenaar (zie de gezandstraalde initialen VDW in de deurwaaier) kreeg het gebouw zijn huidig uitzicht en volume, waarbij het bestaande gebouw in het huidige werd geïncorporeerd.

Achteruitwijkend halfvrijstaand complex bestaande uit een woon- en werkhuis met voortuin; op de rooilijn afgebakend door ijzeren hekken waarvoor bouwtoelating in 1895.

Eclectisch woonhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen, onder pseudo-mansardedak met oeils-de-boeuf en dakkapel (nok parallel aan de straat, kunstleien). Lijstgevel met parement van beige en groene faience en tegeltableaus met gestileerd bloemmotief; rechthoekige muuropeningen, onder meer originele houten deur waarin glaspanelen met gezandstraalde figuren. Aansluitend, neotraditioneel werkhuis (nu garage) van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met ingebouwde vierkante toren onder ingesnoerde spits; gecementeerde trapgevel met (aangepaste) rechthoekige en getoogde muuropeningen.

  • KADASTER ANTWERPEN, Mutatieregisters Mechelen, schetsen, 1877/6, 1878/3, 1896/5.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Fonds Berlemont, Varia, 4, 102.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4434, 1895, nr. 107.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Burgerhuis Torenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1364 (Geraadpleegd op )