Twee arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sleutelstraat

Beschrijving

Arbeiderswoningen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?). De bijna totale onpare zijde van dit gedeelte van de straat werd eertijds ingenomen door het huis genaamd "Schaakbord", dat reeds werd vermeld in 1416. Aangeduid als stenen huis vanaf 1645. In de tweede helft van de 18de eeuw was er reeds sprake van een grote stenen woning en twee kleine huizen op deze plaats, om ten slotte circa 1800 onderverdeeld te worden in een 10-tal huisjes.

Op deze plaats is in het tweede kwart van de 19de eeuw sprake van een herberg en brouwerij met grote stallingen genaamd "Het Damberd". Later genaamd "Belle Vue". De huidige woningen aan deze zijde van de straat werden vermoedelijk vanaf de tweede helft van de 19de eeuw opgetrokken.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw; rechthoekige muuropeningen. Steekboogvenster en deur bij eerste bouwlaag nummer 3.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, 432, 533, 624,625, 655, 676.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, 115, 165, 532.

Auteurs: Wylleman, Linda