Station van Kontich

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station van Kontich

Beschrijving

Rechthoekig gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder schilddak (leien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) - 20ste eeuw. Gelegen op licht hellend pleintje aan de spoorweg Mechelen-Antwerpen, die ingehuldigd werd op 3 mei 1836.

Een eerste schuilplaats voor reizigers ontstond in 1840 en het huidige gebouw moet dateren uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk symmetrisch opgebouwd en bestaande uit vijf traveeën, aan noordgevel uitgebreid met drie traveeën in de 20ste eeuw. Baksteenbouw op arduinen plint, met gecementeerde speklagen. Licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën. Bakstenen boogfries onder kroonlijst en middentravee geaccentueerd door driezijdig fronton op consoles. Steekboogvormige muuropeningen met beschilderde stijlen.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 866-867.

Auteurs: Wylleman, Linda