Bijgebouwen kasteel Empain

Beschrijving

Voormalige bijgebouwen van kasteel Empain, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; het kasteel zelf werd in 1952 gesloopt.

Nummer 16. Zogenaamd Matrozenhuis naar de bemanning van het jacht van baron Empain die hier verbleef. Vrijstaand U-vormig hoekcomplex/Vijverstraat in neotraditionele stijl; rechter vleugel met traptoren, voormalige zadelmakerijen, grote stalling en koetshuis, met bouwtoelating van 1906; linker vleugel van kort nadien, zie kadasterschets. Heden, tweegezinswoning met middenvleugel van drie traveeën en één bouwlaag en zijvleugels van twee traveeën en twee bouwlagen, onder leien zadeldaken met dakkapellen. Lijst- en trapgevels van bak- en zandsteen met korfboogdeuren, pseudo-kruis- en kloosterkozijnen. Rechterzijvleugel met aanleunende vier- en achtkantige traptoren onder ingesnoerde leien spits.

Nummer 37. Voormalige wasserij, opgetrokken in 1900. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met aanleunende ronde hoektoren onder ingesnoerde kegelspits (kunstleien). Bakstenen lijst- en zijtopgevels, laatstgenoemde. met bakstenen fries; getoogde muuropeningen in geblokte, deels beschilderde omlijsting. Nummers 29-31 en 33-35 sluiten hierbij aan.

• KADASTER ANTWERPEN, Mutatieregisters Mechelen, schetsen, 1906/95, 1908/135.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4445, 1900, nr. 199; 4460, 1906, nummer 121.