Gemeentehuis van Waarloos

Gemeente Kontich

• Inventarisatie Kontich (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is beschermd als monument Gemeentehuis van Waarloos

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Waarloos

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern van Waarloos

Beschrijving

Hoekgebouw, aan de zuidzijde van de kerk, van vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), 1903-1904 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Karel Janssens (zie gedenksteen in noordgevel met opschrift: "Gouverneur F. Cogels/ Burgemeester C. De Vocht/ Schepenen J.B. Francis H. Spruyt/ Secretaris F. Braeckmans/ Bouwmeester K. Janssens") en jaarsteen (1903) bij de westgevel. Werken aanbesteed op 4 juli 1903 en ingehuldigd op 10 april 1904.

Bakstenen gebouw op sokkel van arduin, dito kordonlijsten, vlakke banden, steigergaten en deuromlijsting. Westelijke middentravee en noordelijke hoektravee gemarkeerd door schoudergevels. Westelijke schoudergevel met boogfries en overhoekse pinakels. Rechthoekige en enkele rondboogvensters. Verhoogde rondboogdeur met bordes en steektrap; omlijsting van geprofileerde pilasters, rondboog met sluitsteen en tweeledig bovenlicht met driezijdig fronton. Binnenindeling bleef bewaard.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Waarloos, dossier 1.
  • VAN PASSEN R., Heemkundige sprokkelingen. Het gemeentehuis te Waarloos en zijn Kontichse bouwmeester, in Contactblad van de gemeente Kontich, driemaandelijks tijdschrift, jaargang IX. nummer 4. september 1979, p. 5-6.

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

Het gemeentehuis fungeert thans als hulpgemeentehuis en secretariaat van de parochie Sint-Michiel. Sinds de fusie met Kontich in 1977 wordt het nog elke voormiddag gedurende een half uur opengesteld als hulpgemeentehuis, wordt het gebruikt als stempellokaal en vinden er nog huwelijken, ontvangsten, vergaderingen en dergelijke in plaats. Sinds kort is er ook het parochiesecretariaat in ondergebracht. De gelijkvloerse verdieping wordt nog steeds bewoond.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002200, Waarloos: 3 monumenten en een dorpsgezicht (MALLIET A., 1999)