Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern van Waarloos

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern van Waarloos

Beschrijving

Rijhuizen, eertijds behorend tot de brouwerij. Lijstgevel van in totaal acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de eerste helft van de 19de eeuw (?). Nummer 58 was eertijds voorzien van steekboogvormige doorgang naar de brouwerij, terwijl de nummers 54 en 56 slechts een woning vormden.

Gecementeerde baksteenbouw, rechthoekige vensters met arduinen dorpels, enkele bij eerste bouwlaag voorzien van vlakke omlijsting van arduin met geprofileerde stijlen. Nummer 58 met bij tweede bouwlaag klein rechthoekig venstertje met afgeschuinde hoeken. Rechthoekige deuren, nummers 54 en 56 in vlakke omlijsting van arduin en nummer 54 voorzien van waterlijst.

Auteurs: Wylleman, Linda