Café Brouwershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Brouwershuis

• is aangeduid als beschermd monument Café Brouwershuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern van Waarloos

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern van Waarloos

Beschrijving

Herberg bij inmiddels verdwenen brouwerij. Deed tevens een tijdlang dienst als gemeentehuis. Lijstgevel van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit eind 18de- of eerste helft 19de eeuw.

Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw, eertijds bepleisterd, op gecementeerde sokkel; rechthoekige kelderopeningen. Verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters met houten latei en kleine venstertjes met afgeschuinde hoeken. Rechthoekige deur met steektrap en smeedijzeren leuning.

Interieur: muurschilderingen van circa 1850 door Jan-Baptist Reykers (1815-1865) onder meer afbeelding landschap met hoeve, kerkje en molen; paard en reiziger.

• Muurschilderingen achter het behang , Gazet van Antwerpen, 23-24 april 1983, p. 26.
  • VAN PASSEN R., Heemkundige sprokkelingen. Jan-Baptist Reykers weer in het nieuws , Contactblad van de gemeente Kontich, driemaandelijks tijdschrift, 13.3, juli 1983, p. 30-32.

Auteurs :  Wylleman, Linda