erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
13698
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13698

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijhuis van het dubbelhuistype, gelegen bij maalderij Spruyt. Voormalig brouwershuis van de inmiddels verdwenen brouwerij "St.-Michael". In 1880 aangekocht door Egied Maes, steenbakker. Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (golfplaten), uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw waarin rechthoekige vensters met arduinen dorpels. Luiken bij eerste bouwlaag. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin op neuten. Geprofileerde en bepleisterde fries. Achterliggende stallen uit de 19de eeuw.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De luiken zijn verdwenen, het dak is verlaagd en bedekt met golfplaten.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Volgens de heer Lambrechts bevond het brouwershuis van de inmiddels verdwenen brouwerij Sint-Michael zich circa 250 meter verder in de straat (industriezone Brouwersveld) en is de hier behandelde woning hoeve Terbeek, zie opschrift. Het betreft een identieke woning van dezelfde architect.

Uit archiefonderzoek blijkt inderdaad dat deze woning niet toebehoorde aan de familie Maes en dat de woning niet verbonden was met de brouwerij.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13698 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.