erfgoedobject

Maalderij de Kroon

bouwkundig element
ID
13701
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13701

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij de Kroon
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige "Maalderij de Kroon" (volgens geschilderd opschrift). Dubbelhuis met aanpalende stalling, woonhuis vermoedelijk met kern uit de 18de eeuw (zie hoekstenen van zandsteen en kruisverband in metselwerk), stalling van 18(2)3 (jaarsteen in zuidgevel) en geheel vermoedelijk verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw (?) onder meer met cementering.

Hier stond eertijds de woning "De Vos en de Kraan". Vermeld als stede in 1602, en in 1610 is er reeds sprake van een huis. Stond in 1741 opgetekend als huis met brouwerij, schuur en stallingen. Vermoedelijk is het huidige gebouw een overblijfsel van een speelhof ook genaamd "Trichters hof" dat ten westen van de woning "De Vos en de Kraan" werd opgericht vermoedelijk circa 1743. In 1796-97 stond het complex terug opgetekend als een hoeve met schuren en stallingen.

Lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met gecementeerde westgevel, hoekstenen van zandsteen. Rechthoekige vensters, westgevel bij eerste bouwlaag met sluitstenen en lekdrempels, bij tweede in geriemde omlijsting met oren, sluitsteen en lekdrempels met klossen. Vensters van de westgevel met arduinen dorpels en tweeledige ontlastingsbogen. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Aanleunende stalling van één bouwlaag onder zadeldak (golfplaten); rechthoekige stalvensters en poort. Zuidgevel met rechthoekig laadluik (houten dorpels) en uilengat; bouwnaad geeft nog dakhelling aan na recente vergroting aan oostzijde.

  • BROES R., Bijdrage tot de toponymie van Waarloos, Onuitgegeven licentiaatsverhandeling Germaanse filologie, KUL Leuven, 1976, p. 206-207.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maalderij de Kroon [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13701 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.