Schranshoeve

Beschrijving

Zogenaamde "Schranshoeve". Woonstalhuis (nok parallel aan de straat) met moestuin aan zuid- en westzijde. Vermeld vanaf 1643 en eigendom van het Falconklooster te Antwerpen. Oorspronkelijk omwaterde hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan heden nog enkel het verbouwde woonstalhuis bewaard bleef. Van noord naar zuid bestaande uit stalling met hooizolder (?) uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?), hoger opgetrokken woonstalhuis met verhoogde derde tot zesde travee en totaal verbouwde zevende travee; kern uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Rechthoekig verankerd bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen); jaartal 1767 op middenkalf staldeur. Woonhuis met sporen van beschilderde muurbanden; eerste twee traveeën onderkelderd. Rechthoekig vernieuwde vensters met arduinen dorpels. Spiegelboogvormige woonhuisdeur in omlijsting van arduin met kwartholgeprofileerde dagkanten en neuten onder recent bovenlicht in houten kozijn. Staldeur met arduinen spiegelboogvormig middenkalf, onder rechthoekig bovenlicht met arduinen latei en rechthoekig laadluik. Zevende travee grote rechthoekige stalpoort.

• VAN PASSEN R., Toponomie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962.

Auteurs: Wylleman, Linda