Beltmolen Scherpenbergmolen en molenaarshuis

Gemeente Malle

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Beltmolen en molenaarshuis

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Beltmolen Scherpenbergmolen met omgeving

omvat de bescherming als monument Beltmolen Scherpenbergmolen
gelegen te Antwerpsesteenweg zonder nummer (Malle)

Beschrijving

Ten noordwesten van het molenaarshuis: intacte stenen beltmolen op de Scherpenberg, type bovenkruier, opgericht in 1843 door de gebroeders Mullenbruck en stilgelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Herstellingswerken (1962 en 1974) door de gebroeders Caers.

Verbouwd (voornamelijk eerste travee) 19de-eeuws molenaarshuis tegen de straat; verankerde baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gecementeerde plint, bepleisterde en beschilderde kroonlijst. Oorspronkelijk steekboogvormige muuropeningen; tweede en derde travee met recente rechthoekige poort en deur, halfradvenster in vierde travee. Beschilderde noordelijke zijgevel met gepikte plint.

• De windmolen van Westmalle, in Toerisme provincie Antwerpen, 1963, nr. 6, p. 85, 88.
  • HOLEMANS H. & LEMMENS P.J., Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Sint-Niklaas, 1982, p. 102.
  • Molenecho's, Jg. II, nr. 4, april 1974, p. 27-28.

Auteurs: Steyaert, Rita