Pastorie met tuin

Gemeente Malle

is beschermd als monument Pastorie

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

omvat de bescherming als cultuurhistorisch landschap Pastorie: tuin
gelegen te Berckhovenstraat 11 (Malle)

Beschrijving

Pastorie met omhaagde tuin, gebouwd in 1777 (zie Romeinse cijfers gevelsteen) door de paters bernardijnen van Hemiksem, verscheidene malen hersteld in de 19de en de 20ste eeuw.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (leien, nok parallel aan de straat), links en rechts lagere aanbouwsels onder aanleunende lessenaarsdaken (mechanische pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel - ontpleisterd na 1960 - op een gecementeerde en beschilderde plint, brede bepleisterde kroonlijst. Rechthoekige vensters met arduinen latei en dorpel, 19de-eeuws houtwerk. Middentravee met hardstenen geprofileerde steekboogdeur.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Westmalle, Sint-Martinus, dossiers 1, 2, 3, 4.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

In de omhaagde tuin, bestaande uit een grasperk met groepen opgaande bomen, bevinden zich op het moment van de bescherming (1976) een rode beuk (Fagus sylvatica), een moerbei (Morus), een driestammige hulst (Ilex aquifolium) met een stamomtrek van 2,28 meter (opname in 1976, gemeten op 30 centimeter hoogte onder de vertakking; de dikste van de drie stammen heeft een stamomtrek van 3,38 meter) en een moerascipres (Taxodium distichum) met een stamomtrek van 2,80 meter (opname in 1976). Aan de straat staat het toegangspoortje in metselwerk, met blauwstenen afdekking op de vier pilasters.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000404, Pastorie met tuin (S.N., 1976).