is aangeduid als beschermd monument Pastorie
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie met tuin
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Pastorie: tuin
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
Deze vaststelling was geldig van tot
Pastorie met omhaagde tuin, gebouwd in 1777 (zie Romeinse cijfers gevelsteen) door de paters bernardijnen van Hemiksem, verscheidene malen hersteld in de 19de en de 20ste eeuw.
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (leien, nok parallel aan de straat), links en rechts lagere aanbouwsels onder aanleunende lessenaarsdaken (mechanische pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel - ontpleisterd na 1960 - op een gecementeerde en beschilderde plint, brede bepleisterde kroonlijst. Rechthoekige vensters met arduinen latei en dorpel, 19de-eeuws houtwerk. Middentravee met hardstenen geprofileerde steekboogdeur.
Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In de omhaagde tuin, bestaande uit een grasperk met groepen opgaande bomen, bevinden zich op het moment van de bescherming (1976) een rode beuk (Fagus sylvatica), een moerbei (Morus), een driestammige hulst (Ilex aquifolium) met een stamomtrek van 2,28 meter (opname in 1976, gemeten op 30 centimeter hoogte onder de vertakking; de dikste van de drie stammen heeft een stamomtrek van 3,38 meter) en een moerascipres (Taxodium distichum) met een stamomtrek van 2,80 meter (opname in 1976). Aan de straat staat het toegangspoortje in metselwerk, met blauwstenen afdekking op de vier pilasters.