Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Stedelijke basisschool, in 1931-1932 gestart in houten barak uit de Eerste Wereldoorlog; de huidige (oude) schoollokalen, ontworpen door stadsbouwmeester D. Vermeulen, werden op 5 juli 1933 ingehuldigd.

De gebouwen aan de straat (turnzaal, inkom, lokalen voor geneeskundig onderzoek, conciërgewoning), uitgewerkt als balkvormige volumes onder plat dak, met parement van bruine gevelsteen, faience en bandramen, leunen aan bij de nieuwe zakelijkheid; de loodrecht hierop ingeplante klassenvleugel aan speelplaats van tien traveeën onder afgewolfd pannen zadeldak, met bakstenen gevel, arduinen plint en grote ramen in witgeschilderde omlijsting, is uitgevoerd in een eerder landelijke stijl; uitbreidingen in 1956-1963 onder leiding van stadsarchitect A. Installé.

In de jaren 1960 werd de turnzaal vergroot en de oude inkom samen met de lokalen voor geneeskundig onderzoek, inmiddels ingericht als bibliotheek, vervangen door het huidige hoekcomplex waardoor de oorspronkelijke lijn en verhoudingen teloor gingen. Aan Auwegemvaart, nieuwe bouw naar ontwerp van de architecten A. Sleyp en K. Beeck, ingehuldigd op 15 april 1989.

• PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Scholen, Mechelen, Battel, dossier 3 tot 10.
  • DENEKENS E., Schoolgebouwen blikvangers van de vierde Open Monumentendag, Mechelen, 1992, p. 46-47.
  • 't Spreeuwtje. Jubileumnummer stedelijke basisschool Battelsesteenweg en Hoge Weg - Mechelen, mei-juni 1992.

Auteurs: Plomteux, Greet