Hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Niel

• Adrescontrole Niel (adrescontroles: 18-09-2007 - 18-09-2007).
  • Inventarisatie Niel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is beschermd als monument Hoeve met losse bestanddelen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw - eerste helft van de 19de eeuw (?) omgeven door weiland; aan de westzijde grenzend aan de polder van Niel, aan de oostzijde recente verkaveling met eengezinswoningen, aan de zuidzijde het voormalige kasteel van Niel. Bestaande uit woonstalhuis, haakse langsschuur ten westen en dito wagenhuis ten noorden.

Woonstalhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met beluikt klimmend dakvenster. Woonhuis met kern uit de 18de eeuw, zie dakkapel, kruisvensters en daklijst van de zuidgevel, met later toegevoegde stallingen.

Bakstenen lijst- en aangepaste zijpuntgevels op gepikte plint voorzien van diverse lange muurankers. Beschilderde noordgevel met rechthoekige muuropeningen (onder meer twee opkamervensters met corresponderende kelderluiken) en getrapte daklijst. Zuidgevel, met twee getraliede, deels beluikte kruiskozijnen in witgeschilderde omlijsting met negblokken. De voormalige deur verbouwd tot eveneens getralied kloosterkozijn. Het woonhuisgedeelte met bolrond bepleisterde daklijst. Aangepaste oostelijke zijpuntgevel met witgekalkte daklijst en dito omlijstingen rondom laadluik en oculi.

Bakstenen bijgebouwen op gepikte plint, afgedekt met zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Rechthoekige deuren met houten latei.

Auteurs: Plomteux, Greet