Schoolgebouw Onze-Lieve-Vrouw Presentatie

Beschrijving

Bakstenen schoolgebouw, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk complex op U-vormige plattegrond met smalle westelijke voorbouw en twee haakse vleugels, respectievelijk klaslokalen (ten zuiden), klooster en voormalige kapel (ten noorden). Oostzijde binnenplaats afgesloten met recenter langgerekt gebouw met klaslokalen. Aan noordzijde van dit complex voormalige stallingen omgebouwd tot klaslokalen. Voorbouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel met achteruitwijkende middentravee met doorgang naar binnenplaats waarboven rondboognis met Sint-Jozefsbeeld in bakstenen omlijsting met waterlijst en kruis. Gelijkaardige nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld aan binnenplaatszijde. Segmentbogige muuropenngen met ruitvormge roedeverdeling. Arduinen lekdrempels met bakstenen paneel onder de bovenvensters. Kloostervleugel van acht traveeën met zelfde ordonnantie. Voormalige kapel, heden refter, in neogotische stijl met éénbeukig schip van drie traveeën en koor met vijfzijdige sluiting; spitsboogramen. Inwendig: bewaarde polychromie in koor, op vensterdammen en op gewelf boven verlaagd plafond van huidige refter.

Auteurs: Plomteux, Greet