Herenhuis Hof Moriau

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Niel
Deelgemeente Niel
Straat Hellegat
Locatie Hellegat 41, Niel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Niel (actualisaties: 21-06-2007 - 21-06-2007).
  • Adrescontrole Niel (adrescontroles: 18-09-2007 - 18-09-2007).
  • Inventarisatie Niel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Hof Moriau

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhuis Hof Moriau met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 22-10-1986.

is beschermd als monument Herenhuis Hof Moriau met tuinpaviljoen

Deze bescherming is geldig sinds 22-10-1986.

Beschrijving

Herenhuis in Louis-Philippestijl, uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw, gelegen in beboomd en ommuurd domein aan de Rupel. Dubbelhuis van vijf en drie traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) bekroond met attiek.

Ontpleisterde bakstenen lijstgevels met gebruik van witte natuursteen voor versieringen; arduinen plint met rechthoekige, van roosters of tralies voorziene keldervensters. Voorgevel gemarkeerd door deurrisaliet met sierstukken en hoekpilasters, zware gekorniste lijsten per verdieping en een houten kroonlijst met tandlijst op krullige consoles.

Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en originele ramen met grote roedeverdeling; op de bel-etage borstwering met casementen; de risalietvensters in drukke omlijsting met maskerkopsleutel. Rondboogdeur in geprofileerde omlijsting met brede sleutel ut supra, gevat in ondiepe nis; oorspronkelijke houten vleugeldeur met getraceerde waaier.

Zijgevels met fijne pilasters en sculpturen. Rechthoekige omlijste vensters met afgeronde bovenhoeken op kordonvormende lekdrempels of bewerkte borstwering.

In de tuin, vlakbij de Rupel, achtzijdig bepleisterd en met schijnvoegen versierd paviljoentje onder koepel (roofing) met houten kroonlijst en topstuk. Segmentbogige muuropeningen.

Bakstenen wagenhuis van twee traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met windborden; korfboogpoorten.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hellegat

Hellegat (Niel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.