erfgoedobject

Herenhuis Hof Moriau

bouwkundig element
ID: 13783   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13783

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in Louis-Philippestijl, uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw, gelegen in beboomd en ommuurd domein aan de Rupel. Dubbelhuis van vijf en drie traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) bekroond met attiek.

Ontpleisterde bakstenen lijstgevels met gebruik van witte natuursteen voor versieringen; arduinen plint met rechthoekige, van roosters of tralies voorziene keldervensters. Voorgevel gemarkeerd door deurrisaliet met sierstukken en hoekpilasters, zware gekorniste lijsten per verdieping en een houten kroonlijst met tandlijst op krullige consoles.

Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en originele ramen met grote roedeverdeling; op de bel-etage borstwering met casementen; de risalietvensters in drukke omlijsting met maskerkopsleutel. Rondboogdeur in geprofileerde omlijsting met brede sleutel ut supra, gevat in ondiepe nis; oorspronkelijke houten vleugeldeur met getraceerde waaier.

Zijgevels met fijne pilasters en sculpturen. Rechthoekige omlijste vensters met afgeronde bovenhoeken op kordonvormende lekdrempels of bewerkte borstwering.

In de tuin, vlakbij de Rupel, achtzijdig bepleisterd en met schijnvoegen versierd paviljoentje onder koepel (roofing) met houten kroonlijst en topstuk. Segmentbogige muuropeningen.

Bakstenen wagenhuis van twee traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met windborden; korfboogpoorten.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis Hof Moriau [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13783 (Geraadpleegd op 22-09-2019)