erfgoedobject

Station van Niel

bouwkundig element
ID: 13803   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13803

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station van Niel
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Station te dateren circa 1900, van oost naar west bestaande uit een gedesafecteerd reizigerslokaal van vijf traveeën en één bouwlaag, een aanpalend dienstgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen, een vrijstaand gebouwtje met toiletten van twee traveeën en één bouwlaag en een spoorwachterswoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag met lager aanbouwsel, alles in baksteenmetselwerk onder pannen zadeldak met windborden (nok parallel aan het spoor).

Getoogde muuropeningen in bakstenen omlijsting op onderdorpels van arduin. De glas- en ijzerluifel van het reizigerslokaal en de spoorwachterswoning zijn gesloopt sedert de inventarisatie. Recent reizigerslokaal ten oosten van het oude station.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Station van Niel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13803 (Geraadpleegd op 02-04-2020)