Kasteel van Niel

Gemeente Niel

• Actualisatie Niel (actualisaties: 21-06-2007 - 21-06-2007).
  • Adrescontrole Niel (adrescontroles: 18-09-2007 - 18-09-2007).
  • Inventarisatie Niel (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Niel

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel van Niel: voorgevel, bedaking en hekken
gelegen te Broeklei 1 (Niel)

Beschrijving

Heden rusthuis gelegen in deels ommuurd en aan straatzijde met hek afgezet domein (weiden en park); volledig omgracht. Complex op U-vormige plattegrond in neorococostijl van 1860; het oorspronkelijke kasteel uit de 13de eeuw, circa 1535 door de familie de Taxis herbouwd, kreeg in 1860 nagenoeg zijn huidige vorm door toedoen van baron Hubert de Roije van Wicke. Sedertdien werden nog verschillende wijzigingen aangebracht.

Voorbouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak waarin twee dakkapellen met rondboogvenster in houten omlijsting met voluten. Bakstenen lijstgevel op oorspronkelijk witstenen, doch met arduinen platen vernieuwde plint. Markant verhoogd middenrisaliet, verticaal geritmeerd door middel van pilasters met casementen en rocailleversiering, horizontaal door middel van gekorniste lijsten; op de hoofdverdieping balkon met gesmede ijzeren leuning waarin initialen O.D.; bekronende in- en uitgezwenkte top met wapenschild onder gebogen waterlijst met smeedijzeren topstuk. Verder rechthoekige vernieuwde vensters en houten kroonlijst op klossen.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita