Molenromp van bovenkruier

Gemeente Ranst

• Adrescontrole Ranst (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Ranst (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is beschermd als monument Molenromp

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Molenromp van bovenkruier

Beschrijving

Achterin gelegen molenromp van bovenkruier, van 1858 opgericht door Victor Somers-Devos. Gelegen tussen lintbebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Oorspronkelijk een oliemolen, in gebruik gesteld in 1864, gedeeltelijk afgebroken in 1900; stoommachine geplaatst in 1903. Beschadigd in 1915 en toen kap en wieken verwijderd, deels herbouwd en hersteld in 1916. Heden zonder functie.

Rond, schuin oplopend bakstenen gebouw van zeven bouwlagen met rechte en overkragende zevende bouwlaag, onder plat dak. Sporen van houten omgang en molenkap zie steigergaten ter hoogte tweede, derde en zevende bouwlaag. Rondboogpoort waarboven twee rechthoekige venstertjes en rondboogluiken (waaronder gedichte) met bakstenen sierwaterlijst.

• HOLLEMANS H. & LEMMENS P.J., Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken- St.-Niklaas, 1982, 83.

Auteurs: Wylleman, Linda