Hoeve Drogenhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Ranst
Deelgemeente Ranst
Straat Schawijkstraat
Locatie Schawijkstraat 107, Ranst (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ranst (actualisaties: 22-08-2007 - 27-08-2007).
  • Adrescontrole Ranst (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Ranst (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Drogenhof

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Hoeve Drogenhof: hoevegebouw, schuur en bakhuis

Deze bescherming is geldig sinds 01-02-1993.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Bos van Ranst

Deze bescherming is geldig sinds 22-11-1985.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit het derde kwart van de 18de eeuw, op een met gras begroeid erf met moestuin aan westzijde. Sporen van omgrachting namelijk rootvijver aan noord- en westzijden en waterput met houten wip aan oostzijde woonhuis. Bestaande uit woonstalhuis (nok loodrecht op de straat), langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan westzijde en bakhuis (nok parallel aan de straat) aan zuidwestzijde.

Woonstalhuis met westelijke voorgevel van acht traveeën (woonhuis van vier traveeën) en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaartal 1753 op de deuromlijsting. Verankerd bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Geprofileerde en bepleisterde kroonlijst aan west- en oostgevels. Getraliede en beluikte kruiskozijnen van arduin met tweeledige strek. Steekboogdeur met hardstenen kwarthol geprofileerde omlijsting op neuten, ingegrift jaartal op de latei; sierlijk anker en rechthoekig zolderluikje met arduinen onderdorpel. Oostelijke achtergevel met twee hooggeplaatste beluikte bolkozijnen van arduin met tweeledige strek. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin met latei op kwartronde consoles, rechthoekig bovenlicht en getralied pseudo-schouderboogvormig zolderluikje in beschilderde houten omlijsting. Aan oostzijde breder uitgebouwd stalgedeelte; in westgevel beluikte kloosterkozijnen van arduin met strek, twee rechthoekige zolderluiken en rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Rechthoekige poorten, westpoort eertijds rondboogvormig; en verder recente rechthoekige stalvensters.

Rechthoekige houten langsschuur, op bakstenen stoel, en horizontale beplanking onder schilddak (Vlaamse pannen). Tot wagenhuis opengewerkt zuidoostelijk gedeelte; rechthoekige muuropeningen.

Rechthoekig bakstenen bakhuis onder zadeldak (mechanische pannen), jaartal 1766 (gesinterde steen oostgevel). Korfboogdeur in de oostelijke puntgevel.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Bos van Ranst

Boerenkrijglaan, Driepikkelhoeveweg, Kastanjelaan, Schawijkstraat, Vaartstraat, Zakstraat (Ranst)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Schawijkstraat

Schawijkstraat (Ranst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.