Hoeve Drogenhof

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit het derde kwart van de 18de eeuw, op een met gras begroeid erf met moestuin aan westzijde. Sporen van omgrachting namelijk rootvijver aan noord- en westzijden en waterput met houten wip aan oostzijde woonhuis. Bestaande uit woonstalhuis (nok loodrecht op de straat), langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan westzijde en bakhuis (nok parallel aan de straat) aan zuidwestzijde.

Woonstalhuis met westelijke voorgevel van acht traveeën (woonhuis van vier traveeën) en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaartal 1753 op de deuromlijsting. Verankerd bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Geprofileerde en bepleisterde kroonlijst aan west- en oostgevels. Getraliede en beluikte kruiskozijnen van arduin met tweeledige strek. Steekboogdeur met hardstenen kwarthol geprofileerde omlijsting op neuten, ingegrift jaartal op de latei; sierlijk anker en rechthoekig zolderluikje met arduinen onderdorpel. Oostelijke achtergevel met twee hooggeplaatste beluikte bolkozijnen van arduin met tweeledige strek. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin met latei op kwartronde consoles, rechthoekig bovenlicht en getralied pseudo-schouderboogvormig zolderluikje in beschilderde houten omlijsting. Aan oostzijde breder uitgebouwd stalgedeelte; in westgevel beluikte kloosterkozijnen van arduin met strek, twee rechthoekige zolderluiken en rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Rechthoekige poorten, westpoort eertijds rondboogvormig; en verder recente rechthoekige stalvensters.

Rechthoekige houten langsschuur, op bakstenen stoel, en horizontale beplanking onder schilddak (Vlaamse pannen). Tot wagenhuis opengewerkt zuidoostelijk gedeelte; rechthoekige muuropeningen.

Rechthoekig bakstenen bakhuis onder zadeldak (mechanische pannen), jaartal 1766 (gesinterde steen oostgevel). Korfboogdeur in de oostelijke puntgevel.

Auteurs: Wylleman, Linda